Літо – час
вітамінів та гарного настрою. І щоб зберегти
це і взимку, варто наповнитися «літнім щастям» заздалегідь. Перший його
компонент - полуниця , або трускавка,
клубніка чи суниця садова.
Найчастіше
господині чи господарі піклуються про те, як правильно підживити рослину, як
організувати полив чи підібрати розсаду. Що ж робити, коли урожай готовий? Як
зберегти корисність плодів і насолоджуватися ним у будь-яку пору року?
Ловіть поради у записник.
Полуничне варення
Якщо розпочинати
зимову насолоду вже восени, то неодмінно з густого полуничного варення. Для
такого десерту необхідно взяти помиті, відібрані ягоди без сміття та цукор
(1:1). Кінцева густина залежить від часу приготування: довше варимо – густіше
варення. Ось і весь секрет. Але це не так, адже може бути ще й таке:
- із додаванням
желатину або агар-агару – якщо додати до пропорції 1:1 (ягоди і цукор) 10 г
одного з інгредієнтів і пів лимона, то отримаємо густину, як у джема;
- смаколики за 5
хвилин – до 2 кг полуниці додати 1,2 кг цукру та проварити 5 хв, гарячими
розлити в стерилізовані банки і закрити капроновою або металевою кришкою;
- із м’ятою,
лимоном чи імбиром – помиті ягоди пересипати цукром і залишити на ніч в
холодному місці, зранку проварити 10 хв, остудити і додати сік лимона без
м’якоті, подрібнені листки м’яти чи імбиру.
Післясмак буде
неперевершений, якщо подбати про якісні плоди, а це легко досягти з
Bubochka.ua.
Джем як справжя насолода
А по-модному –
конфітюр, приготуєте в домашніх умовах, не докладаючи особливих зусиль. Для
джему підійдуть всі ягоди, бо вони перетираються до однорідної маси з цукром та
уварюються до необхідної консентенції.
У нагоді стане
блендер або м’ясорубка – для зменшення часу приготування. Отриману масу
перетерти через сито і додати цукор один до одного, потім проварити і
закрити у стерилізовані банки.
Як варіант, можна
накласти в каструлю і готувати в духовці до досягнення бажаного результату.
Полуничний напій
Вгамувати спрагу
взимку можна неперевершеним полуничним компотом.
Ловіть класичний
рецепт, що ніколи не підведе:
- 500-700 г ягоди;
- 250 г цукру;
- дрібка лимонної
кислоти.
Все викласти в
трилітрову банку, залити окропом і закатати кришкою. Для підсилення смаку можна
додати пів лимона, м’яту або розбавити полуницю іншими ягодами. Підійдуть
яблука з кислинкою, аґрус чи смордина. Тоді ваш компот не поступиться
найвишуканішому морсу чи мохіто.
Полуниця у своєму соці та інші цікавинки
Якщо ви
полюбляєте цілі ягоди, що зберігаються як в холодильнику, так і в
напівпроварено – приготуйте полуницю у власному соці. Кілограм чистої, помитої
полуниці пересипати цукром, залишити на кілька годин, щоб утворився сік,
перекласти в стерилізовані банки і закоркувати:
- якщо не хочете
стерилізувати, то зберігати потрібно в холодильнику;
- для
довготривалого зберігання варто простерилізувати банки з ягодами в окропі (5-10
хв) або в духовці.
Якщо все це
приготували, а полуниці ще багато, то її, як і інші ягоди та фрукти, варто
заморозити. Взимку це засіб для вашої кулінарної імпровізації – полуниця в
шоколаді, щвидкий пудинг, морс, компот, пиріжки з полуничною начинкою до
сімейного столу.
При заморожуванні
плодів варто пам’ятати
- вибирайте цілі,
неушкоджені ягоди, попередньо промиті та висушені;
- заморожувати
можна з цукром (200 г на 1 кг полуниці) або без;
- не втрачає
вітамінів і заморожене пюре, його зберігайте в контейнерах.
Розморожені
взимку ягоди пригадають вам літні аромати і, звичайно, спонукатимуть до
роздумів про наступний урожай.
А тепер у Bubochka.ua
Тоді, і при
будь-якому догляді за полуницею, ваш порадник – інтернет-магазин Bubochka.ua.
Скористайтеся
препаратами, які допоможуть ягоді набратися сили, а грунту віддати їй усе
найкраще. У нагоді стануть:
- Osmocote Exact
- Cristal Drip
- Standart NPK
- Калій хлористий
Ви досягнете
покращення смакових якостей плоду, підживите кореневу систему впродовж сезону,
полегшите процес майбутнього транспортування.
Користуйтеся і
досягайте успіху. Хай смакує полуниця!