По будням с 9:00 до 18:00

24.10.2022
5256

Користь гречки для організму: склад, властивості

Гречка – це насичене поживними речовинами незбиране зерно, яке ми рекомендуємо включити до раціону як джерело вуглеводів. Безглютеновий продукт рослинного походження є джерелом клітковини, білка, а отже – енергії з низьким ГІ (глікемічний індекс).

Склад гречаної крупи

Гречана крупа використовується для приготування других страв, гарнірів, супів. Вона добре поєднується з іншими продуктами.

Одна чашка (168 г) вареної гречаної крупи містить:

  • 5,68 г білка;
  • 1,04 г жирів;
  • 33,5 г вуглеводів;
  • 4,5 г клітковини;
  • 148 мг (мг) калію;
  • 118 мг фосфору;
  • 86 мг магнію;
  • 12 мг кальцію;
  • 1,34 мг заліза.

Гречка містить такі вітаміни:

  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • ніацин;
  • фолат;
  • вітамін К;
  • вітамін B6.

Гречка та страви, приготовані на її основі, позитивно впливає на організм. Каша рекомендована для людей із різними захворюваннями.

Користь гречки для травлення

Завдяки високому вмісту клітковини в гречці вона корисна для підтримки здорового та нормального травлення. Крупа гречана сприяє зниженню рівня холестерину. Гречка містить переважно нерозчинну клітковину, яка не розчиняється у воді, а плавно переміщається через травний тракт. Це особливо корисно для усунення таких симптомів, як запор та здуття живота.


Гречка для втрати ваги

Зерно з високим вмістом поживних речовин багате на вітаміни і мінерали, а також білок і незамінниі амінокислоти (триптофан). Споживання гречки призводить до тривалого відчуття насичення та стабілізації рівня цукру в крові – це допомагає людині довше почуватися ситим та контролювати голод, отже, зменшувати кількість перекусів.

Протизапальна дія

Протизапальні дієти базуються на легкозасвоюваних продуктах, що не потребують значної енергії для розщеплення та перетравлення. Гречку можна класифікувати та визначити як функціональну їжу, оскільки дослідження показують, що її біологічно активні компоненти, такі як рутин, мають протизапальну дію.

Гречка при діабеті 2 типу

Потужне джерело білка та клітковини сприяє підтримці стабільного рівня цукру в крові протягом дня. Дослідження вказують, що збільшення споживання клітковини допомагає вирівняти та буферизувати травний тракт, зменшуючи вплив цукру.

Підвищений вміст клітковини в гречці посилює насичення, запобігаючи необхідності перекушувати, як згадувалося раніше, тоді як білок не підвищує рівень цукру в крові, а стабілізує його протягом дня.

Гречана крупа для вагітних

Вміст фолієвої кислоти в гречці важливий для нормального розвитку майбутньої дитини, а також запобігає виникненню вродженої вади серця.

Гречана каша не тільки корисна, а й смачна. Вона гармонійно поєднується з м'ясними та рибними стравами, овочами, соусами. З неї готують корисні котлети, запіканки та ін. Замовити крупу оптом чи вроздріб можна у нашому інтернет-магазині на вигідних умовах.

Схожі статті
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використайте звичайний текст.