По будням с 9:00 до 18:00

15.08.2022
2115

Пшоняна каша для схуднення

Чи знали ви, що є основою непальського лікеру «Ракші» чи індійського пива «Тонгба»? Яка з круп містить найбільше β-каротину? Який інгредієнт має обов’язково увійти у ваш харчовий раціон, якщо, раптом, ви не задоволені своїми формами? Як не дивно, відповідь одна: пшоно. Отже, ці маленькі зернини кольору сонця можуть кардинально змінити ваше життя, якщо з ними потоваришувати по-справжньому.

Трішки історії

Пшоно, тобто насіння проса, - одна з перших круп, що згадується у ведійній літературі (≈ 4-5 тис. років до н.е.), а в китайській міфологій сприймається як дарунок бога хліборобства – Шень-нуна. Тому, якщо вжити вислів «їжа богів» - то це натяк на пшоно. Козаки ж смакували неперевершений куліш і почували себе ще краще, ніж заморські боги.


І не випадково. Тільки уявіть, скільки корисного у цій зернині:

  • широкий спектр вітамінів групи В і фолієва кислота;
  • пшоняний білок містить амінокислоти, які відсутні в інших злаках;
  • кремній, марганець, магній, мідь, молібден – компоненти проса;
  • не містить глютену, тобто не провокує харчову алергію;
  • більше, ніж в інших зернових вітаміну Ω-6 і Ω-9;
  • знижує рівень глюкози (рекомендують при діабеті);
  • що жовтіше зерно – тим більше в ньому β-каротину;
  • нормалізує роботу щитовидної залози
  • покращує пам’ять, очищає кров та шкіру.

Цей перелік можна продовжувати у геометричній прогресії. Але зупинимося на тому, що зацікавить і найвибагливіших сучасних красунь, і спеціалістів-дієтологів – пшоно (пшоняна каша) необхідний компонент меню людини, яка прагне схуднути.

Пшоно як засіб для схуднення

Донедавна побутувала думка, що основою будь-якої дієти можуть бути тільки рис і гречка. Ми цього і не заперечуємо, але додайте до них і пшоно. Така каша, зварена на воді, малокалорійна, швидко виводить з організму наявний жир і перешкоджає утворенню нового. Для досягнення позитивного результату рекомендують поєднувати пшоно з гарбузом (каша – смак дитинства!), який пришвидшує обмін речовин, виводить шлаки.

  • Дієтологи радять використовувати шліфоване зерно, первинно його зваривши, бо швидше засвоюється організмом.
  • За температурної обробки злак дещо втрачає свою енергетичну цінність – це  і призводить до схуднення. Хоч багато рецептів народної медицини вказують на поживність необробленого подрібненого зерна.
  • Вживання натще (за пів години до сніданку)  від одної до двох столових ложок подрібненого пшона на стакан (200 г) кефіру чи відстояної води впродовж трьох тижнів сприяє виведенню токсинів, покращення самопочуття, нормалізації тиску.

Варто зазначити й те, що пшоно використовують при лікуванні циститу, діабету, хвороб нирок, при утворенні пролежнів. Пшоно можна вдало поєднувати із сухофруктами, готувати як окремий гарнір чи основу багатьох начинок та запіканок.

Хай вам смакує – і будьте здорові!

Схожі статті
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використайте звичайний текст.