Насіння льону – це
справжня знахідка для всіх, хто слідкує за своїм здоров’ям, віддає перевагу
корисній їжі та бажає покращити функціонування шлунково-кишкового тракту та
взагалі всього організму. Маленьке зернятко має в собі неймовірну кількість
корисних речовин, які позитивно впливають на стан серця та судин, імунну
систему, травлення. Поговоримо про те, чим корисне насіння льону, а також розглянемо,
як саме воно працює, як його застосовувати правильно.
Корисні речовини у насінні льону
Насіння льону впевнено
стоїть у ряду з такими суперфудами як кіноа, чіа, годжи та ін. Хімічний склад
продукту вражаючий, саме це і забезпечує йому унікальні корисні властивості. Він
містить велику кількість жирних кислот Омега-3.
Вітаміни та
мінерали:
- вітамін В1;
- вітамін В6;
- фолієва кислота;
- магній;
- кальцій;
- залізо.
В складі насіння
льону містяться також антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними
радикалами, зменшуючи ризик розвитку ракових захворювань. Є і лігнани – нерозчинна
клітковина. Остання позитивно впливає на травлення та регуляцію рівня цукру в
крові.
Харчова цінність
Одна столова ложка (10 грамів) насіння льону містить близько 55 калорій. Ви можете використовувати цей продукт як низькокалорійний додаток до страв. А ще тут високоякісний рослинний білок, близько 4,3 грама жирів, 2,8 грама клітковини.
Користь насіння льону для
організму
Додайте насіння льону
до свого раціону, і ви отримаєте суттєву користь для вашого організму. І це все
завдяки унікальному складу. Омега-3 жирні кислоти сприяють зниженню рівня
холестерину та артеріального тиску, а це зменшує ризик серцево-судинних
захворювань.
Льняне насіння
корисне для волосся та нігтів. Воно містить вітаміни та мінерали, які сприяють покращенню
стану шкіри. В результаті вживання продукту зменшуються запалення та підвищується
еластичність шкірного покриву.
Завдяки високому
вмісту клітковини насіння льону допомагає регулювати рівень цукру в крові. Ця властивість
особливо корисна для профілактики та контролю діабету. Клітковина сприяє
здоровій перистальтиці кишечника – ви забудете про запори, адже ваша мікрофлора
буде в повному порядку.
Як правильно використовувати
насіння льону?
Щоб отримати
максимальну користь від насіння льону, важливо знати, як правильно його
використовувати. Варіантів є безліч, ви можете обирати ті, які вам найбільш до вподоби.
- Додавайте насіння
льону до улюблених страв (салати, каші, йогурти, смузі).
- Перемелюйте насіння
перед вживанням, щоб полегшити засвоєння корисних речовин організмом.
- Використовуйте
льняну олію для заправки салатів або для додавання до готових страв.
- Додавайте мелене
насіння льону до тіста для хліба, млинців або випічки.
Рекомендується
вживати не більше 1-2 столових ложок насіння льону на день, щоб уникнути
можливих побічних ефектів, хоча трапляються вони вкрай рідко.
І ще останнє
питання: де взяти якісне насіння льону? Звісно, ви можете купити продукт в
магазині, або виростити самостійно. Рослина невибаглива до умов, стійка до
негативного впливу зовнішніх факторів. А ще, культура при вирощуванні виділяє
танін – ця речовина відлякує колорадських жуків. Замовляйте насіння льону в
інтернет-магазині Bubochka.ua, і ми доставимо посадковий матеріал в будь-яке
місто України.