Високий урожай залежить не тільки від правильно підібраного посівного матеріалу – велику роль відіграє правильна підготовка. Йдеться про абсолютно нескладну на перший погляд процедуру – замочування насіння. На жаль, не всі городники вважають за потрібне робити це – причому даремно. Адже така обробка забезпечує відбраковування неякісного матеріалу, а також дозволяє отримати дружні сходи паростків і, як закономірний результат, – дуже хороший урожай. Не є винятком і насіння перцю.
Як правильно замочувати насіннєвий матеріал?
Якщо ви думаєте, що досить просто кинути насіння в склянку з водою - то ви точно зробите непоправну помилку. Адже воно є живим організмом, якому, крім вологи, потрібні тепло та повітря. Найпростіший і найефективніший спосіб замочування насіння перцю передбачає наступні етапи:
- підібравши найкращі сорти перцю в каталозі, потрібно підготувати заздалегідь шматок марлі, склавши її в кілька разів;
- далі слід дуже добре просочити тканину водою – бажано кімнатної температури;
- рівно розкласти насінинки по поверхні марлі, прикриваючи їх зверху частиною тканини;
- акуратно помістити все це на блюдечко або тарілку, але при цьому слід стежити, щоб на дні посуду не було води;
- щоб уникнути висихання марлі її можна упакувати поліетиленом, створюючи зверху повітряну шапочку;
- блюдце ставлять у тепле місце, але подалі від гарячої батареї.
Орієнтовний термін проростання насіння становить від 3 до 5 днів. Якщо планується вирощування різних сортів перцю, то для кожного окремого виду потрібно брати «особисту ганчірочку» та блюдце. Щоб уникнути помилок, кожен сорт культури слід підписати. Найсильніші насінини з паростками висаджуються в підготовлений субстрат, слабші і ті, які не проклюнулися, викидають.
Чи потрібно знезаражувати насіння?
Якщо посівний матеріал продається вже обробленим фунгіцидами (про це зазвичай пишуть на упаковці), достатньо буде просто замочування в чистій воді. В інших випадках для створення дезінфікуючого ефекту можна скористатися такими засобами:
- марганцівка – готують її 1% розчин, у якому витримують насіння перцю протягом 20 хвилин;
- перекис водню - потрібен буде 2% розчин, час витримки - 5 хвилин.
Ця процедура проводиться до замочування, після неї насіння перцю промивається чистою проточною водою.
Можна також використовувати і добрива – вони дозволять отримати здорові та витривалі паростки. Для цього потрібно взяти на літр теплої води дві столові ложки деревного попелу. Насіння кладеться в мішечки з тканини і тримається в рідині одну добу. Далі його потрібно вийняти, трохи ополоснути чистою водою і тримати в теплому місці на блюдечку пару днів до появи паростків.