По будням с 9:00 до 18:00

30.01.2022
8962

Замочування насіння перцю: готуємося до посадки правильно

Високий урожай залежить не тільки від правильно підібраного посівного матеріалу – велику роль відіграє правильна підготовка. Йдеться про абсолютно нескладну на перший погляд процедуру – замочування насіння. На жаль, не всі городники вважають за потрібне робити це – причому даремно. Адже така обробка забезпечує відбраковування неякісного матеріалу, а також дозволяє отримати дружні сходи паростків і, як закономірний результат, – дуже хороший урожай. Не є винятком і насіння перцю.

Як правильно замочувати насіннєвий матеріал?

Якщо ви думаєте, що досить просто кинути насіння в склянку з водою - то ви точно зробите непоправну помилку. Адже воно є живим організмом, якому, крім вологи, потрібні тепло та повітря. Найпростіший і найефективніший спосіб замочування насіння перцю передбачає наступні етапи:

  • підібравши найкращі сорти перцю в каталозі, потрібно підготувати заздалегідь шматок марлі, склавши її в кілька разів;
  • далі слід дуже добре просочити тканину водою – бажано кімнатної температури;
  • рівно розкласти насінинки по поверхні марлі, прикриваючи їх зверху частиною тканини;
  • акуратно помістити все це на блюдечко або тарілку, але при цьому слід стежити, щоб на дні посуду не було води;
  • щоб уникнути висихання марлі її можна упакувати поліетиленом, створюючи зверху повітряну шапочку;
  • блюдце ставлять у тепле місце, але подалі від гарячої батареї.

Орієнтовний термін проростання насіння становить від 3 до 5 днів. Якщо планується вирощування різних сортів перцю, то для кожного окремого виду потрібно брати «особисту ганчірочку» та блюдце. Щоб уникнути помилок, кожен сорт культури слід підписати. Найсильніші насінини з паростками висаджуються в підготовлений субстрат, слабші і ті, які не проклюнулися, викидають.

Чи потрібно знезаражувати насіння?

Якщо посівний матеріал продається вже обробленим фунгіцидами (про це зазвичай пишуть на упаковці), достатньо буде просто замочування в чистій воді. В інших випадках для створення дезінфікуючого ефекту можна скористатися такими засобами:

  • марганцівка – готують її 1% розчин, у якому витримують насіння перцю протягом 20 хвилин;
  • перекис водню - потрібен буде 2% розчин, час витримки - 5 хвилин.

Ця процедура проводиться до замочування, після неї насіння перцю промивається чистою проточною водою.

Можна також використовувати і добрива – вони дозволять отримати здорові та витривалі паростки. Для цього потрібно взяти на літр теплої води дві столові ложки деревного попелу. Насіння кладеться в мішечки з тканини і тримається в рідині одну добу. Далі його потрібно вийняти, трохи ополоснути чистою водою і тримати в теплому місці на блюдечку пару днів до появи паростків.


Схожі статті
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використайте звичайний текст.